BASF budynek laboratorium Muenster Niemcy
Fot. BASF SE

BASF otwiera nowy budynek laboratorium w Münster

Podziel się:
Facebooktwitterlinkedinmail

Firma BASF otworzyła nowy budynek laboratorium, w którym prowadzi prace rozwojowe dotyczące samochodowych lakierów renowacyjnych oraz innych innowacyjnych rozwiązań.

Obiekt znajduje się na terenie zakładów BASF w Münster w Niemczech. Dział Coatings wzmacnia tym samym swoją globalną pozycję jako zorientowanego na przyszłość i innowacyjnego przedsiębiorstwa.

To kolejny element naszego pozycjonowania jako światowe centrum innowacyjne BASF Coatings. Uzupełniamy w ten sposób serię globalnych technicznych innowacji. Należy do nich koncepcja „Lean Lab”, którą realizujemy w tym zakładzie od 2018 roku, a także instalacja funkcjonalizacji powłok dla różnych branż – powiedziała Uta Holzenkamp, szefowa działu BASF Coatings.

Prace prowadzone w nowym budynku będą wkładem BASF Coatings na rzecz osiągnięcia zerowej netto emisji związków węgla przez BASF do 2050 r.

Budynek laboratorium jest ważnym kamieniem milowym w rozwoju i opracowywaniu receptur zrównoważonych produktów, takich jak najnowocześniejsze renowacyjne lakiery wodne z serii Glasurit® 100 Line i R-M® AGILIS. Dzięki najniższej na rynku zawartości lotnych związków organicznych (VOC) są to najbardziej ekologiczne dostępne obecnie linie samochodowych lakierów renowacyjnych – powiedział Chris Titmarsh, szef Automotive Refinish Coatings Solutions EMEA.

Oprócz wytwarzania zrównoważonych produktów zakład nieustannie inwestuje w poprawę efektywności energetycznej i zwiększanie wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Nowe laboratoria są ogrzewane ciepłem resztkowym z zakładowej spalarni odpadów, rozprowadzanym w instalacji umieszczonej pod podłogą. Od początku roku elektryczność kupowana przez zakłady BASF Coatings w Münster i Würzburgu w Niemczech pochodzi ze 100-procentowo ekologicznych elektrowni wiatrowych. W porównaniu z ubiegłym rokiem sam zakład w Münster przyczynił się w ten sposób do ograniczenia emisji CO2 o około 4000 ton.

W budynku laboratorium, którego fasada mieni się w promieniach słońca sześcioma odcieniami szarości i błękitu, urządzono futurystyczne stanowiska pracy. Innowacyjny układ pracowni, magazynów, pomieszczeń biurowych i sal konferencyjnych umożliwia zupełnie nową, elastyczną formę współpracy. Zastosowana aranżacja przestrzeni nie tylko sprzyja efektywności i wydajności, ale także zachęca do wszechstronnego współdziałania i kreatywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.