Sól z niemieckiej warzelni CIECH Salz ma certyfikat International Food Standard
Fot. mat. prasowe

CIECH Salz z certyfikatem International Food Standard

Podziel się:
Facebooktwitterlinkedinmail

Sól spożywcza z niemieckiej warzelni Grupy CIECH uzyskała prestiżowy certyfikat International Food Standard.

Spółka CIECH Salz uzyskała prestiżowy certyfikat International Food Standard, potwierdzający najwyższą jakość wytwarzania soli do celów spożywczych. Certyfikat potwierdza spełnianie najwyższych standardów w zakresie produkcji soli stosowanej w przemyśle spożywczym, a także dbałość o zachowanie wszelkich procedur związanych z funkcjonowaniem nowej warzelni soli w Stassfurcie. To kolejny krok na drodze do ekspansji produktów solnych CIECH na rynkach Europy Zachodniej, po tym, jak na początku 2022 roku sól spożywcza ze Stassfurtu została uznana za zgodną ze standardem HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Uzyskanie certyfikatu IFS znacząco poszerza bazę potencjalnych klientów soli produkowanej w warzelni CIECH w Niemczech.

IFS to najbardziej uznany wśród międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności – przyznawany jest po pomyślnym zakończeniu skrupulatnego audytu obejmującego zarówno wszelkie etapy produkcji, transportu i magazynowania, jak i sprawdzenie procedur na terenie fabryki. Jest uznawany przez największe korporacje działające m.in. w branży FMCG.

Pozyskanie certyfikatu dla soli spożywczej to ważny element budowy marki soli produkowanej przez CIECH na europejskim rynku. Tym sposobem również wzmacniamy również operacyjnie biznes solny, co oznacza, że obecnie klienci będą mieli dostęp do soli z certyfikatem IFS z dwóch naszych fabryk – mówi Andrzej Dawidowski, szef biznesu solnego w Grupie CIECH.

Certyfikatem IFS dysponuje bowiem także warzelnia soli zlokalizowana w Janikowie na Kujawach, o zdolnościach produkcyjnych na poziomie 500 tys. ton rocznie. Fabryka w Stassfurcie, wybudowana w 2021 roku, docelowo będzie produkować natomiast ok. 450 tys. ton soli rocznie. W jej portfolio, oprócz soli spożywczej, znajdują się także tabletki solne, a w przyszłości pojawi się w nim również sól farmaceutyczna.

IFS to potwierdzenie wdrożenia najwyższej jakości standardu produkcji soli spożywczej w fabryce CIECH. Podczas kontroli większy nacisk kładziony jest na ocenę systemu bezpieczeństwa żywności na miejscu, w obszarach produkcyjnych i magazynach, a mniejszy na weryfikację i sprawdzenie dokumentacji. Firmy, które mają ważny certyfikat IFS, muszą zaakceptować również niezapowiedziane kontrole. Oznacza to gotowość do poddania całego procesu szczegółowemu badaniu w dowolnym momencie i to jest dla naszych odbiorców najwyższą gwarancją jakości oraz ścisłego przestrzegania procedur – podkreśla Danuta Paduch, Quality Manager w Grupie CIECH.

Grupa CIECH posiada także – oprócz certyfikatu IFS dla soli – m.in. certyfikat GMP w obszarze sody oczyszczonej (w tym także tej stosowanej w produktach z branży farmaceutycznej), a także certyfikaty koszerności (zgodności z prawem żydowskim) oraz Halal (zgodności z prawem muzułmańskim) w obszarze produkcji soli i sody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.